Stadin Aikapankin tiedote aikapankkien verotuksesta 5.11.2013

TIEDOTE
Julkaisuvapaa 5.11.2013

Aikapankkitoiminnan verottaminen on hyvinvointitappio

Verohallinto on päivittänyt talkoo-, naapuriapu- ja vaihtotyön verotusta koskevat ohjeet 4.11.2013. Stadin Aikapankki katsoo, että ohjeistuksessa aikapankkitoiminta rinnastetaan veronalaiseen vaihtotyöhön monin tavoin ongelmallisella tavalla. Ohjeistuksessa sivuutetaan aikapankkitoiminnan periaatteet ja tavoitteet.

Aikapankkien tavoitteena on helpottaa avun tarpeen ja tarjonnan kohtaamista ja kehittää kulttuuria yhteisöllisempään suuntaan. Samalla aikapankit vahvistavat sosiaalisesti ja ekologisesti oikeudenmukaista paikallistaloutta, jossa jokaisella ihmisellä on yhtäläinen arvo ja osallistumisen mahdollisuudet. Aikapankkitoiminta tukee yksilöiden hyvinvointia, monia sosiaali- ja terveyspolitiikan painopistealueita sekä kestävän kehityksen tavoitteita.

Aikapankkitoiminnalle ei voi määritellä hintaa. Stadin Aikapankki korostaa, että aikapankkitoiminnan arvoa ei tule määrittää euroina verotusohjeen tavoin. Aikapankissa keskinäisen avun merkityksiä ja vaikutuksia ei mitata rahassa eikä toiminnalla tavoitella taloudellista voittoa. Tämän vuoksi aikapankkitoiminnasta saadun edun arvoa ei ole luontevaa ilmaista euroissa eikä kirjattuja tunteja eli toveja voi rinnastaa rahaan tai taloudelliseen vastikkeeseen. Toveja ei voida rinnastaa euroihin myöskään sen takia, että tovimarkkinat ovat selvästi euromarkkinoita rajoitetummat. Tovit ovat sidottuja aikapankin periaattein toimivaan ympäristöön, jossa tavoitteena on oikeudenmukainen ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. Euromarkkinoita eivät rajoita tällaiset eettiset periaatteet.

Verotusohjeiden soveltaminen tuhoaa aikapankkitoiminnan keskeisen periaatteen eli sen, että kaikkien ihmisten aika on yhtä arvokasta sosiaalisesta taustasta tai henkilön osaamistasosta riippumatta. Stadin Aikapankissa yksi tunti vastaa aina yhtä tovia. Verohallinnon ohjeistus ei tunnista tätä periaatetta vaan esittää, että eri aikapankkitoimijoiden aikaa arvotetaan eriarvoisesti palvelujen käyvän arvon mukaan.

Satunnaisen ja arvoltaan vähäisen naapuriavun ja toisaalta palkkatyöhön, elinkeinotoimintaan tai ammattitaitoon liittyvien vaihtojen erottelu on monissa tapauksissa hankalaa. Erottelu ja käyvän arvon määritteleminen aiheuttaa käytännön epäselvyyksiä.

Stadin Aikapankki on huolissaan verotusohjeiden vaikutuksesta. Palvelujen arvon laskeminen euroissa tulee vähentämään aikapankkitoimintaa, koska se lisää eriarvoisuutta käyttäjien välille, vaikeuttaa keskinäisiä vaihtoja, aiheuttaa epävarmuutta veroseuraamuksista ja lisää toimintaan liittyvää byrokratiaa. Jos aikapankkitoiminta supistuu, yhteiskunta menettää aikapankkitoiminnan potentiaaliset kansantaloudelliset hyödyt – inhimillisistä arvoista puhumattakaan.

Stadin Aikapankki toivoo, että poliittiset päättäjät havahtuisivat selvittämään perusteellisemmin, onko tuloverolainsäädäntöä tarpeen muuttaa kasvussa olevan aikapankkitoiminnan tukemiseksi. Koska verotusohjeet uhkaavat supistaa hyvinvointia edistävän aikapankkitoiminnan, aikapankkien verokohtelua ei tule jättää viranomaistasolla tehdyn ohjeistuksen varaan. Verotusta tulee tarkastella laajempana poliittisena kysymyksenä. Miksi yhteiskunta rajoittaa kansalaisten omaehtoista toimintaa samalla kun puhutaan osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamisesta?

Lisätiedot:
http://www.stadinaikapankki.wordpress.com

Ruby van der Wekken p. 050 4362171
Hanna Koppelomäki p. 050 3808540
Tuuli Hirvilammi p. 040 7262254
Niklas Toivakainen p. 050 5617417

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s