Aikapankit Suomessa

Jo yli 30 suomalaista aikapankkia on mukana CES-järjestelmässä (Community Exchange System), mm. Jyväskylässä, Kouvolassa, Lahdessa, Porissa, Tammisaaressa, Tampereella ja Turussa on joko kaupunki- tai aluetasolla toimiva aikapankki. Ks. lisää täältä ja täältä www.aikapankit.fi

Maantieteellisesti Aikapankin voi perustaa kaupungin lisäksi myös kaupunginosaan tai naapurustoon.

Jos Aikapankki on kaupunginlaajuinen kuten Helsingissä, naapuristo- tai paikalliskoordinaattorit voivat silti luoda paikallispiirejä, joilla on omaa toimintaa paikallistasolla, niin kuin Stadin Aikapankissa jo jonkin verran onkin.

Kaupunginlaajuinen Aikapankki voi myös esteittä päättää kokonaan jakaantua paikallisiksi naapurustoaikapankeiksi. Toveja voi tässä tapauksessa helposti siirtää kaupunkitililtä naapurustotillille.

Lisäksi Aikapankin yhteyteen voidaan perustaa erityisiä toimintajärjestöjä tai –ryhmiä. Tämä voi olla hyvä ratkaisu silloin, kun tietty ryhmä haluaa työskennellä jonkin tarkasti määritellyn tavoitteen saavuttamiseksi. Yhtä hyvin kannattaa harkita kyseisen ryhmän/organisaation liittämistä osaksi maantieteellisesti määriteltyä aikapankkia, jolloin synergiaedut eri tahoilla toimivien ihmisten välillä tulevat laaja-alaisemmin käyttöön. Molemmat ratkaisut ovat mahdollisia.

CES-systeemin hienous on joka tapauksessa siinä, että sen sisällä voidaan tehdä vaihtoja kaikkien piirien välillä ja vahvistaa näin laajemman skaalan yhteisöllisyyttä ja suoda kaikille mahdollisuus löytää tarvitsemaansa apua. Vaikka aikapankkitoiminta lähtökohtaisesti suuntautuukin lähelle, voidaan sen avulla myös madaltaa esimerkiksi eri kaupunginosien välisiä ”raja-aitoja” ja lisätä ihmisten välistä solidaarisuutta koko kaupungissa (tai maalla, jos menet vaikka kesällä mökille, myös mökkipaikkakunnalla saattaa löytyä tarvitsemaasi apua – kannattaa tarkistaa!).

Jos haluat perustaa uuden aikapankin CES järjestelmässä, toimi näin:

  • Kerää ns. ydinryhma
    • Ota yhteyttä, me Stadin Aikapankissa autamme mielellämme.
    • CES-järjestelmän sivut on jo käännetty suomeksi – saadaksesi ne kaikki käyttöön, ota yhteyttä meihin.