18.6.2014 Kirje kaupunginvaltuustolle ja hallitukselle

18.6.2014 Helsingin kaupunginvaltuusto

 

Stadin Aikapankin kannanotto Helsingin kaupunginvaltuuston päätökseen katsoa valtuutettu Thomas Wallgrenin aloitteen loppuun käsitellyksi (aloite Kvsto 6.11.2013 – asia nro 8, päätös HEL 2013-014201).

Helsingin kaupunginvaltuusto toteaa päätöksessään, että ”Verohallinnon ohjeiden, esimerkkien ja viestinnän perusteella voidaan todeta, että verottaja on linjauksissaan pyrkinyt mahdollistamaan vaihtopiirien toimintaa niin paljon kuin se on harmaan talouden torjunnan puitteissa mahdollista”. Päätös on ymmärrettävä, ottaen huomioon Verohallinnon, Helsingin kaupunginvaltuuston sekä hallituksen nykyisen käsityksen aikapankin toiminnasta ja luonteesta sekä harmaan talouden suhteesta siihen. Uusi vero-ohjeistus on vähentänyt aikapankissa tehtyjä vaihtoja. Yksi syy siihen on, että jäsenet ovat epävarmoja veroseuraamuksista ohjeistuksen tulkinnanvaraisuuden takia.

Nähdäksemme Helsingin kaupunginvaltuuston nykyinen ymmärrys aikapankin toiminnasta ja sen luonteesta on puutteellinen sekä rajallinen. Ehdotuksemme on ja on ollut, että tarvitsemme syvemmän ja kattavamman arvioinnin aikapankin potentiaalista mahdollistaa osallistavaa, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää paikallistaloutta, joka perustuu yhteisöjen omiin määrittelemiin eettisiin arvoihin. Parempi tuntemus aikapankkien eri ulottuvuuksista voisi vaikuttaa myös verotus-kysymykseen.

Hallituksen valmistelussa ja valtuuston päätöksessä todetaan, että ”Kaupungin edustajat pitävät yhteyttä helsinkiläisiin aikapankkiaktiiveihin”. Yhteyttä ei voi pitää tiiviinä ja avoimena, kuten aloitteessa esitettiin. Yksittäiset valtuuston jäsenet ovat pari kertaa tavanneet aikapankkiaktiiveja, mutta mitään varteenotettavaa dialogia ei ole syntynyt eikä vakavasti otettavaa arviointia ole tehty yhteistyössä aikapankkiaktiivien kanssa.

Toivomme, että voimme informoida valtuustoryhmiä ja kaupungin hallintoa toiminnastamme ja halustamme jatkaa ja syventää vuoropuheluamme. Tämä mahdollistaisi yhteisen oppimisprosessin, jonka seurauksena kaupunki voisi nykyistä paremmin tunnistaa aikapankkien merkityksen osana talouttaan (paikallistalouden muodossa). Lisäksi olisi mahdollista pohtia sitä, miten aikapankkien sisäinen aikavero voisi toimia osana julkishallinnon veropolitiikkaa. Uskomme, että tällainen lopputulos olisi hyvin linjassa valtuuston hyväksymän globaalin vastuun strategian kanssa ja auttaisi Helsinkiä kehittymään ”glokalisaation” kansainvälisenä edelläkävijänä strategian mukaisesti.

Jotta voisimme parantaa ymmärrystä aikapankista sekä rakentaa konkreettisia malleja kumppanuudelle, ehdotamme dialogin avauksena Stadin Aikapankin ja Helsingin kaupungin välistä workshoppia/seminaaria. Seminaarin mahdollisena pääaiheena voisi olla ”aikaverotus ja kansainvälisesti esille nousevat keskustelut yhteisövaluutoista ja verotuksesta”.

STAP-ryhmä

Jätä kommentti