Ylimääräisten yhteisten tovien käyttö

(28.8.12) Stadin Aikapankki kerää nyt kaikista vaihdoista 4 % ”veroa” ja jäsenmaksua yhden tovin per vuosi. Näin kertyneillä toveilla kustannetaan jäsenten aikapankille tekemä työ.

On vaikea sanoa tarkkaan, miten paljon toveja Stadin Aikapankin toiminnan pyörittämiseen ja edistämiseen menee. Jäsenillä on mahdollisuus laskuttaa tehdystä kehittämistyöstä aikapankin yleisperiaatteen mukaan – siis 1 tunti työtä = 1 tovi – kuitenkin niin, että kuukausitasolla on 10 tovin katto/jäsen. Joka kuukausi on ainakin kaksi ihmistä, jotka tekevät päivittäin aikapankin työtä ja jotka laskuttavat 10 tovia lähes joka kuukausi. Mutta sen lisäksi voi olla paljon muita aikapankkia edistäviä tehtäviä, kuten erilaisiin tapahtumiin osallistumista, aikapankkimateriaalin tekemistä jne. Yhteisötili eli admin-tili on verkkotorilla avoin kaikille, eli kaikki jäsenet voivat seurata yhteisötovien käyttöä ja laskuttaa toveja sopimusten mukaisesti. Jokainen jäsen voi myös itse nähdä kaikki aikapankin tilastot oman tilinsä kautta. Näyttää selvältä, että jäsenmäärämme ja vaihdot kasvavat koko ajan, ja sen mukana siis myös tovit yhteistilillämme. Ja vaikka idea on saada koko ajan lisää jäseniä mukaan aikapankin pyörittämiseen ja edistämiseen, meille jää ylimääräisiä toveja.

Osana keskusteluprosessiamme STAP:n kehityksestä olemme nyt ajan mittaan puhuneet eri tilanteissa, kuten myös 5.6.2012 pidetyssä jäsenillassa, että on hyvä, että kehitämme jatkuvasti omia ajatuksiamme ja toimintaamme koskien aikapankkia, arvojamme ja ”verokysymystä”. Niinpä seuraava ehdotus liittyy laajemmin ideoihimme siitä, miten vaihtojen ”verotusta” pitäisi aikapankeissa kehittää ja miten yhteisötilille kertyneitä toveja voitaisiin ohjata sellaisiin demokraattisesti äänestettyihin päämääriin, jotka vastaavat arvojamme.

STAP ydinryhmä ja kaikki jäsenet, jotka olivat paikalla jäsenillassa 5.6.2012 päättivät yhdessä, että laitamme nyt seuraavan ehdotuksen äänestettäväksi koko jäsenkunnalle:

****
Ylimääräisten yhteisten tovien käyttö.

Stadin Aikapankki kerää nyt kaikista vaihdoista 4 % ”veroa” ja jäsenmaksua yhden tovin per vuosi. Näillä kustannetaan jäsenten aikapankille tekemä työ. Meiltä jää ylimääräisiä toveja.

Jäsen voisi ehdottaa muutamaa kohdetta, joihin ylimääräisiä toveja yhteistililtä kohdennettaisiin. Kohteiden tulee olla sopusoinnussa STAP:n arvo/käsitekartan kanssa. Jäsenet voivat sitten äänestää näistä ehdotuksista vaikkapa viittä. Tovit menisivät näihin kohteisiin äänimäärän mukaan. Esimerkiksi tällä tavalla voisimme kerätä aikapankin kautta allekirjoituksia johonkin kansalaisaloitteeseen tai järjestön kampanjaan tai korjata jokin merkittävä yhteisötila.
***

Äänestyksen lisäksi, keskusteluosiossa voit perustella kantasi ja/tai kertoa, minkälaiseen kohteeseen/kohteisiin itse haluaisit toviveroa käyttää (tämä on vasta alustavaa ideoiden keruuta. Jos tovivero saa riittävästi kannatusta, järjestetään tukikohteista oma kysely). Kohteet eivät saa olla ristiriidassa Stadin Aikapankin arvojen (ks.arvokartta) kanssa. ”Toviverolla” voidaan tukea joko jo STAP:n piirissä (jäsenenä) toimivaa yhteisöä, tai toiminnalle voidaan perustaa tuen kanavoimiseksi uusi tili aikapankkiin. Tuettavalla kohteella on oltava tiliä hallinnoiva ja toimintaa koordinoiva yhdyshenkilö, joka myös vastaa tovien käytöstä tiedottamisesta aikapankkiyhteisölle (toveja vastaan)

Nettiäänestyksen linkki ja ohjeet on lähetetty Stadin Aikapankin jäsenille sähköpostitse. Äänestys on käynnissä 30.8.-15.9.2012. Voit seurata äänestyksen etenemistä ja keskustelua täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s